Nylon staf Pa6 Tecamid

Pa6 – Nylon

Nylon staf 

Het kunststof Nylon is een van een groep synthetische polymeren. Het kunststof is een veel voorkomend product. Als snel denkt met aan een panty maar een kunstgewricht of een muurplug wordt hier ook van gemaakt. Hierdoor werd Nylon de eerste commerciële succesvolle synthetische vezel. Door de komst van de tweede wereldoorlog werd er een alternatief gezocht voor de parachutes, nylon werd de vervanger van zijde. Later werd nylon ook ingezet als goedkope en lichtgewicht vervanger van metaal in werktuigen, apparaten en machines.  

Dit komt vooral omdat Nylon staf goede eigenschappen heeft, het is erg robuust en sterk. Maar Nylon staf is ook taai en hierdoor goed in te zetten voor verschillende projecten. Het is daarom natuurlijk niet verwonderlijk dat Nylon staf op grote schaal wordt gebruikt. Daarmee is het ook een van de meest gangbare kunststof met een evenwichtige kenmerkende eigenschappen.

Waar wel rekening moet moet worden gehouden is dat Nylon iets aan vocht opneemt. Het is hierdoor iets minder maatvast dan POM C. Het slijtvaste Nylon heeft natuurlijk wel zijn grenzen dus zoekt u een kunststof die zachter is maar wel slijtvaster, kies dan voor HMPE.

Pom-c

Ga hier naar het assortiment Nylon →

Tevens is Nylon verkrijgbaar met verschillende vulstoffen, hierdoor maakt de fabrikant het staf zelf smerend (MOS2) of stijver (glasvezel). Maar misschien voldoet een reguliere kunststof ook wel aan u wensen. U kunt bijvoorbeeld ook denken aan PETP / Arnite (hard en neemt geen vocht op) of POM C (iets minder slijtvast maar voordeliger). Pa6 is er in een geëxtrudeerde XT uitvoering en een gegoten GS. Gegoten neemt iets minder vocht op dan de XT uitvoering en is beter te bewerken. Tevens is het materiaal stabieler dan de XT. Wel is de XT uitvoering weer taaier en iets witter van kleur.

Bewerken

Pa6 staf is wel erg hard en taai en hierdoor een stuk lastiger te bewerken op de draaibank. Het kunststof is langspanig dus je krijgt een lange spaan. Pom-c is daarin tegen een stuk plezieriger. Het kunststof vraag ook veel van je gereedschap, bij het verspanen slijt je materialen snel. Het zagen van het materiaal dient ook snel te gebeuren, gebruik een hoge doorvoorsnelheid omdat het de neiging heeft om te smelten. Gebruik hiervoor een grove zaag zodat tanden niet vollopen. 

Voordelen Nylon staf

Zeer slijtvast

Stijf, hard en taai

Hoge slagvastheid en mechanische sterkte

Hoge warmte stabiliteit

De glijeigenschappen zijn goed

Goede chemische bestendigheid

Een goede mechanische demping 

Het is goed mechanisch te bewerken

Zeer goede geluid absorptie en trilling absorptie 

 

Hoe ziet Nylon eruit?

PA6 is eigenlijk de afkorting van Polyamide. Tecamid is een bekende merknaam van Ensinger en dat staat voor kwaliteit.  Het materiaal is standaard verkrijgbaar in naturel (heeft een gele gloed) en zwart. Door de soortelijke massa van 1,14 gram per kubieke centimeter zinkt Nylon in water. Dit is natuurlijk makkelijk te testen. Door haar stijfheid is het materiaal niet goed te buigen. 

 

Toepassingen

Lagerbussen | transportbussen | transportrollen | tandwielen | kabelschijven enz.

Nylon

 

De bewerkingsmogelijkheden voor Nylon staf zijn

Lassen                              (lastig)

Lijmen                               (lastig)

Verspanend bewerken  (lange spanen)

Waterstraal snijden

Laserstraal snijden

Warm buigen                    (niet mogelijk)

Koud zetten                      (niet mogelijk)

Thermisch vormen          (niet mogelijk)

Let op! De kunststof rondstaven kunnen aantal tienden millimeters afwijken van opgegeven afmeting. Bijvoorbeeld Nylon diameter 20 kan werkelijk 20,8 mm zijn.

Opslag

Afhankelijk van temperatuur en vochtopname kunnen er maatveranderingen optreden. Om dit te voorkomen moeten halffabricaten zoals rondstaf op kamertemperatuur droog worden opgeslagen. Wij hebben het PA6 rondstaf in verschillende diameters, kijk hier dan verder voor de prijzen. 

Meer informatie over PA6 kunt u hier terug vinden op het informatie ow datablad, deze is hier te downloaden.

Deze informatie is alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

nylon staf

Nylon staf

 

 

 

0